Wandel

Wandelen

Hier een aantal redenen waarom wandelen goed voor je is.
Wandelen is gezond, zo lees en hoor je vaak. Maar waarom eigenlijk? Hier een  overzicht van de positieve effecten van wandelen op jouw lichaam en geest.

Je verbetert je conditie
Door een paar keer per week te wandelen in een stevig tempo waarbij je hartslag stijgt en je sneller gaat ademhalen, verbeter je je conditie. Uiteindelijk wordt je hart hierdoor sterker en dit heeft een positief effect op je bloeddruk en je bloedvaten. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten af. Tijdens het wandelen train je ook je longcapaciteit om zuurstof goed op te nemen en te transporteren via je hart en bloedvaten.

Goed voor je botten
Als je wandelt, gebruik je je spieren, botten en kraakbeen. Je botten bestaan uit cellen die voortdurend worden afgebroken en aangemaakt.

Je versterkt je spieren
Door te wandelen houd je ook je spieren sterk. Door tijdens het wandelen spierversterkende oefeningen te doen, bereik je een nog beter resultaat.   

Afvallen
Wandelen is een goede manier om op gewicht te blijven of om gewicht kwijt te raken. Tijdens het lopen verbrand je relatief veel vet. Uiteraard moet je om van wandelen af te vallen ook rekening houden met wat je eet en drinkt. Gemiddeld verbrand je met een uur wandelen (bij een snelheid van 5 km/uur) ongeveer 300 calorieën. 

Ontspannen geest
Behalve voor je lichaam, is wandelen ook goed voor je geest. Beweging leidt je af van negatieve gedachten. Ook komen er door beweging bepaalde stoffen vrij in de hersenen, zoals serotonine. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, omdat het voor een goede stemming zorgt. Door regelmatig te bewegen, verhoog je je weerstand en slaap je vaak beter.

Goed voor je humeur
Wie wandelt, maakt meer dopamine aan. Een stofje dat euforisch kan werken. Het mooie is: hoe vaker je loopt, hoe sneller het effect optreedt. Ook de frisse lucht van de natuur kan positief werken voor je gemoedstoestand én je energielevel. Wil je écht goed uitwaaien? Zoek dan het strand op. Een strandwandeling langs de zee zou psychische en fysieke klachten helpen voorkomen, volgens een onderzoek van de North Carolina State University.

Het geeft structuur aan de dag
Maak er een vaste gewoonte van om er iedere dag even op uit te gaan. Vooral als je een kantoorbaan hebt of veel thuis zit, is het belangrijk om een wandelritme te behouden. Ga in je pauze even een ommetje maken, je zal merken dat je je daarna fitter voelt en weer geconcentreerd door kan gaan met je werk.

Je ontmoet anderen
Wandelen kan een manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, en dat kan voordelen hebben. Alleen al een vriendelijke groet heeft een positieve invloed op je gemoedstoestand. Samen wandelen met een wandelmaatje een vaste afspraak in de week hebben, zorgt dat je gaat.

En dan nu… met regelmaat op pad!
Pas wanneer je met enige regelmaat gaat wandelen, ga je de effecten goed merken. Bijvoorbeeld door elke dag een half uurtje te gaan lopen. Laat dit half uurtje wandelen vanaf nu een vast onderdeel van je dag zijn.